De onderdelenreiniger: in bijna elke situatie toepasbaar

De ontvetterbak als onderdelenreiniger

Met een nieuwe onderdelenreiniger in plaats van een ontvetterbak kunnen motor- of machineonderdelen, die in aanraking zijn gekomen met olie of vet, beter worden schoongemaakt. Met behulp van een handmatige, automatische of ultrasone onderdelenreiniger is dit een eenvoudig proces, wat ook nog eens goed is voor uw portemonnee. Deze machines zijn uitermate geschikt als ontvetter voor het reinigen van fietsonderdelen, compressoronderdelen, motoronderdelen of componenten van een machine. Eigenlijk is dit hét gereedschap om onderdelen goed mee schoon te krijgen. Onderdelenreinigers kunnen op de meest uiteenlopende plekken worden toegepast. Ze worden voornamelijk gebruikt bij revisiebedrijven, fietsenmakers, montagebedrijven en technische diensten. Daar zijn ze vaak de vervanger van de ontvetterspoelbakken (of ontvetterbak) waar nog koudontvetter in wordt gebruikt. Deze grote metalen bakken hebben namelijk een aantal grote nadelen: 1) reinigen in deze bakken is inefficiënt, 2) het is slecht voor mens en milieu en 3) koudontvetter is kostbaar om af te voeren.

Verschillende reinigingsmethoden

Bij Karel Clean wordt onderscheid gemaakt tussen een drietal reinigingsmethoden: handmatig reinigen, automatisch reinigen en ultrasoon reinigen. Voor elke reinigingsmethode is er een geschikte onderdelenreiniger beschikbaar. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen en kan in verschillende situaties worden toegepast.

Handmatige onderdelenreiniger voor machineonderdelen

Handmatige reiniging wordt voornamelijk toegepast bij het reinigen van kleine hoeveelheden onderdelen en is uitermate geschikt voor het schoonmaken van voorwerpen met een complexe geometrie.  De bakken die hiervoor worden gebruikt, worden van oudsher ook wel ontvetterbak genoemd. Ook bij sterk vervuilde onderdelen wordt aangeraden om handmatig te reinigen, omdat dit dan veel sneller kan worden gerealiseerd. Bij het handmatig reinigen van onderdelen kunt u gebruik maken van een zogeheten reinigingstafel als onderdelenreiniger. Deze zijn al tegen relatief lage kosten aan te schaffen en worden veelvuldig gebruikt op de werkvloer. In het geval van een lage reinigingsfrequentie is dit vaak de beste oplossing. De reinigingstafels van Bio-Circle zijn in bepaalde uitvoeringen zelfs geschikt om met twee personen tegelijkertijd te reinigen. Dit zijn geautomatiseerde systemen met een pomp die automatisch de schone vloeistof aanzuigt. Deze systemen zijn leverbaar in verschillende groottes. De inhoud van deze ontvetterbak met pomp is 100 liter, iets groter dan de traditionele ontvetterbak van 90 liter. Wanneer de ontvetter vloeistof na een jaar of langer vervangen dient te worden, kan deze eenvoudig afgetapt worden in een vat.

Hogedruk onderdelenreinigers

Een sneller alternatief is de HP-serie van Normfinish. Met deze industriële reinigingsmachine is het mogelijk om onder hogedruk machineonderdelen te reinigen. Een Normfinish HP is voornamelijk interessant in twee situaties.

Wanneer er snel en grondig gereinigd moet worden is het interessanter om een HP 25 of HP 30 te gebruiken. Deze machines zijn ontwikkeld om met een hoge kracht te reinigen. In dit geval gaat het om een reinigingskracht van 25 tot 60 bar. In het geval van zware vervuiling met vet is het verstandig om met een hogere reinigingskracht te reinigen. Handmatig reinigen met hogedruk is dan de beste optie.

Het nadeel van de HP-serie is de hogere aanschafprijs. Op de lange termijn kan dit echter wel weer voordeliger zijn. Wanneer er een keuze gemaakt wordt voor een machine is de afweging tussen snelheid, vervuiling en prijs leidend. Wilt u een persoonlijk advies voor een hogedruk onderdelenreiniger? Neem gerust contact op met een van onze experts.

Automatische onderdelenreinigers

Onderdelen die vervuild zijn met olie kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met behulp van automatische reiniging. Doordat sproeiwasmachines, of industriële wasmachines zelfstandig kunnen reinigen, houdt uw personeel meer tijd over voor andere belangrijkere zaken. Ook in het geval van een beperkte vetvervuiling of een hoge gebruiksfrequentie kan het rendabel zijn om een sproeiwasmachine te gebruiken. Normaal gesproken gebruiken wij een sproeiwasmachine wanneer het belangrijk is dat er gereinigd kan worden tussen de werkzaamheden door. Zo kunnen de werkzaamheden verder gaan zonder oponthoud.

Ultrasone onderdelenreiniger voor fijnmechanische onderdelen

Wanneer handmatig of automatisch reinigen niet voldoende is om de betreffende onderdelen schoon te maken, kunt u overwegen om gebruik te maken van een ultrasoon reinigingsproces. Door de toepassing van geluidsgolven kunnen onderdelen zeer eenvoudig gereinigd worden. Hierbij ontstaan geen krassen en worden zelfs de moeilijk bereikbare plekken schoongemaakt. Een ultrasone reinigingsmachine kan gebruikt worden als onderdelenreiniger en is tevens geschikt voor zeer fijnmechanische onderdelen. We zien de ultrasoon reiniger regelmatig terug in de luchtvaart- en medische industrie.

Overwegingen bij de aanschaf van een onderdelenreiniger

Wanneer er gezocht wordt naar een onderdelenreiniger spelen over het algemeen de volgende zaken een belangrijke rol in de overweging:

  • Een milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende industriële reinigingsmethoden, zoals de oude ontvetterbak
  • Een toegankelijke ergonomische machine die eenvoudig te gebruiken is
  • Een lage investering, aangezien de machine vaak maar voor korte tijd wordt gebruikt

Waar dient u bij op te letten bij de aanschaf van een onderdelenreiniger?

Bij Karel Clean zijn we u graag van dienst en willen we u zo goed mogelijk advies geven bij het aanschaffen van een onderdelenreiniger. Elke situatie is verschillend, maar er is een aantal aandachtspunten die wij u graag willen meegeven.

  • De mate van vervuiling is bepalend voor wat de meest geschikte reinigingsmethode is. Bij een beperkte mate van vervuiling kunt u beter kiezen voor een automatische reinigingsmachine. Voor zwaardere vervuilingen zou u juist de voorkeur moeten geven aan een handmatige reinigingsmethode zoals een ontvetterbak. Ultrasoon reinigen is ideaal indien u met de andere reinigingsmethoden onderdelen niet schoon kunt krijgen.
  • In het geval van een hoge gebruiksfrequentie wordt aangeraden om gebruik te maken van een sproeiwasmachine. Dit systeem kan in korte tijd een groot aantal onderdelen reinigen. De handmatige reinigingsmethode is beter geschikt voor het reinigen van kleine hoeveelheden onderdelen.
  • Belangrijk is de investering versus het gebruik. Bij een lage gebruiksfrequentie kan het vaak voordeliger zijn om gebruik te maken van een handmatige reinigingsmethode, omdat de investering een stuk lager ligt. Echter, bij het regelmatig reinigen van onderdelen kan een machine wellicht rendabel zijn. De investering is hoger, maar deze verdient u terug door de arbeidsuren die u met dit systeem bespaart.
  • Sommige systemen en vloeistoffen hebben een zwaardere belasting op het milieu. Hoewel deze producten vaak tegen een lager bedrag zijn aan te schaffen, is het duurder om ze op juiste wijze af te voeren.
  • De geldende regelgeving van de Arbowet stelt bepaalde eisen die de veiligheid van uw personeel waarborgen. Het kan echter voorkomen dat werknemers bij het gebruik van sommige industriële reinigingsmiddelen last krijgen van de neus of uitslag krijgen op de huid.

Milieuvriendelijke reinigingsvloeistoffen

Binnen bepaalde branches wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van traditionele vloeistoffen, zoals koudontvetters, remreinigers en wasbenzine. De binnenlandse en overkoepelende overheden worden echter steeds strenger en hebben inmiddels al diverse industriële reinigingsproducten in de ban gedaan. Het werken met vluchtig organische stoffen (VOC) kan zwaarwegende risico’s met zich meebrengen. Dit soort vloeistoffen verdampt erg snel, waardoor ze eenvoudig in de omgeving terecht kunnen komen en schade kunnen toebrengen aan mens en milieu. Dat is de reden dat een ontvetterbak met koudontvetter niet meer van deze tijd is. Een goed alternatief voor deze ontvetterbakvloeistof is de Bio-Circle Liquid L.

Bij Karel Clean proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de bescherming van het milieu en de geldende regels en wetten op het gebied van industriële reiniging. Een groot deel van ons assortiment bestaat uit VOC-arme en VOC-vrije vloeistoffen en is NSF-gecertificeerd.

Wij weten welke oplossing voor u geschikt is!

Klaar voor de volgende stap omtrent industriële reiniging? Stuur een e-mail naar specialist@karelclean.nl of bel Karel direct op 074 255 82 99. Als u nog niet weet welke reiniger voor u het meest geschikt is. Geen probleem. Klik op deze link en binnen 2 minuten heeft u het perfecte voorstel op maat in uw inbox. Fijn toch! Doen wij graag bij Karel.