De industriële wasmachine: het reinigingsproces in een notendop

Het reinigingsproces dat bij industriële wasmachines doorlopen wordt, begint altijd met het vaststellen van de situatie. Welke soorten producten moeten er gereinigd worden en welke machine is hier geschikt voor? In dit artikel is Karel Clean-expert Jan Panhuis aan het woord over de industriële wasmachine. Dit kunnen onder andere sproeiwasmachines zijn. Op het gebied van reinigingsprocessen is Jan Panhuis gespecialiseerd in verschillende reinigingsinstallaties, waaronder de industriële wasmachine.

Industriële wasmachines en het soort vervuiling

Het is van belang om de aard van de vervuiling vast te stellen, evenals hoe schoon het product moet worden. Hoe schoon een product moet zijn, is voor een klant vaak moeilijk te beantwoorden. Daar zijn bepaalde normen voor, maar die worden in de praktijk bijna nooit gebruikt. Jan Panhuis: “Ik zeg daarover altijd: het product moet dusdanig schoon worden dat het vervolgproces niet verstoord wordt. Wat bedoel ik daar dan mee? Als u bijvoorbeeld een product heeft dat aansluitend gelakt moet worden, dan moet dat natuurlijk goed olie- en vetvrij zijn om die lak te kunnen laten hechten. U kunt het ook vanuit een esthetisch oogpunt bekijken. In dat geval moet het product mooi schoon zijn voor het oog en dan mogen er geen vlekken op zitten. Het is dus de vraag wat u met een product wil.”

In hoeverre iets schoon wordt, ligt aan de manier van reinigen. Wij zeggen altijd: industrieel reinigen doe je met T.A.C.T. “Olie en vetten zijn relatief eenvoudig, hoewel het reinigen van vetten in een standaard industriële wasmachine wat langer duurt. In dat geval zijn de Normfinish HP25 en de Normfinish HP30 aan te raden. Deze maken gebruik van hogedrukreiniging en daar gaat het sneller mee.”

Het juiste reinigingsmiddel in de industriële wasmachine

Daarna is het een kwestie van kijken naar het materiaal van het product. Is het bijvoorbeeld een aluminium product, een stalen product of een rvs-product? En aan de hand van het materiaal, de eisen en het gebruikte type industriële wasmachine is vast te stellen welk reinigingsmiddel het beste is. “Als u bijvoorbeeld aluminium producten heeft, dan mag er geen zuur of alkalisch reinigingsmiddel gebruikt worden, omdat aluminium daardoor wordt aangetast; dan wordt het namelijk donker. Zet in uw vaatwasser maar eens een aluminium product, dan komt het er helemaal donker uit,” aldus Jan Panhuis.

Vraag een demo met een industriële wasmachine aan!

Als het soort product, het soort vervuiling en de gewenste reinheid is bepaald, dan is het een kwestie van een proef afnemen. Jan Panhuis: “We hebben een aantal machines bij ons staan met allemaal verschillende reinigingsmiddelen. Wij doen dan een proef met zo’n industriële wasmachine om te kijken of het product daadwerkelijk schoon wordt in een acceptabele tijd. Die tijd is natuurlijk weer afhankelijk van het aantal producten dat gereinigd moet worden. Verder is de logistiek erachter een belangrijk punt. Het kan zo zijn dat het reinigingsproces onderdeel is van een doorloopsysteem, waarbij een product bijvoorbeeld van de pers afkomt en aansluitend naar een andere machine gaat. Door al deze factoren in overweging te nemen, komt u tot de juiste uitvoering.”

Wij weten welke oplossing voor u geschikt is!

Bent u klaar voor de volgende stap met een industriële wasmachine? Stuur een e-mail naar specialist@karelclean.nl of bel Karel direct op 074 255 82 99. Weet u nog niet welke reiniger het meest geschikt voor u is? Dat is geen probleem. Klik op deze link en binnen 2 minuten heeft u het perfecte voorstel op maat in uw inbox. Fijn toch! Doen wij graag bij Karel.