Wat is ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen wordt gedaan door een ultrasoon machine die gebruik maakt van hoge trillingen die worden opgewekt met een Piëzo-element. Door deze trillingen (vibraties) ontstaat er een trek- en drukspanning. Hierdoor ontstaan er in het ultrasoonbad vacuümbellen, ook wel het cavitatie-effect genoemd. Het reinigingsmiddel weekt de verontreiniging vervolgens los van het product.

De combinatie van een geschikt reinigingsmiddel en het imploderen van de vacuümbellen zorgen voor een perfect gereinigd product. Daarnaast worden ook moeilijk bereikbare oppervlakken met deze reinigingsmethode moeiteloos schoon.

Intensieve industriële reiniging van producten is soms lastig en neemt veel tijd in beslag. Een oplossing voor dit probleem is het reinigen met een ultrasoon reiniger. Het is dé oplossing voor het reinigen van complexe onderdelen. Ultrasoon reinigen is een vorm van reinigen waarbij ultrasoon geluid wordt ingezet. Een goede ultrasoon reiniger is ideaal wanneer handmatig reinigen en automatisch reinigen niet voldoende zijn. In de medische wereld en industrie biedt dit vaak de gewenste oplossing. Hierbij is het wel belangrijk dat de ultrasone vloeistof geschikt is voor het type vervuiling van het product.

Ultrasoon reinigen: van manuele machines tot volledig geautomatiseerde systemen

Voor ultrasoon reinigen zijn verschillende type reinigingsmachines beschikbaar. Een ultrasoon reiniger is leverbaar in zowel manuele versies als volledig geautomatiseerde systemen. De grote geautomatiseerde machines worden voornamelijk toegepast bij speciale producten in specifieke branches, zoals in de luchtvaart. In dit soort gevallen is er namelijk een specifieke reinigingskwaliteit vereist die met andere machines en reinigingstechnieken niet te bereiken is. Vergeet hierbij niet om de juiste ultrasone vloeistof te gebruiken. Dit is een essentieel onderdeel van uw nieuwe installatie.

Frequenties voor ultrasoon reinigen

Ultrasoon reinigen maakt gebruik van verschillende frequenties. De gebruikte frequentie heeft namelijk invloed op het reinigingsproces. Zo ontstaan bij een frequentie van 25 kHz grotere vacuümbellen die voor een grondige en sterke reiniging zorgen. Een hoge frequentie (40 kHz) produceert kleinere vacuümbellen. Deze zijn geschikt voor een fijnere en intensievere reiniging. Wij leveren ook Piëzo-elementen met een frequentie van 20 kHz. Reinigen met een frequentie van 20 kHz levert een sterke reiniging en wordt daardoor veelvuldig toegepast voor het reinigen van bijvoorbeeld (pers)matrijzen.

Voordelen van reinigen met trillingen

Het reinigen van producten met behulp van ultrasoon geluid heeft meerdere voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Grondige reiniging. De reinigingsvloeistof maakt elk hoekje en gaatje schoon. De vacuümbellen in de reinigingsvloeistof zijn zo sterk dat elk oppervlak schoongemaakt kan worden en tevens plaatsen kan bereiken waar dat met handmatig reinigen niet mogelijk is. Doordat dit met vloeistof werkt, is het mogelijk om zelfs de kleinste openingen (diepe gaten) goed schoon te maken. Door de sterkte van de implosies gebeurt de reiniging uiterst grondig en nauwkeurig.
  • Nooit beschadigingen. Wanneer u uw producten volgens de ultrasoon methode reinigt, zal het niet beschadigd kunnen raken of kapot kunnen gaan. Dit in tegenstelling tot handmatig reinigen, waarbij altijd gebruik gemaakt wordt van materialen met een stevige structuur (bijvoorbeeld een borstel). Hiermee loopt men namelijk het risico dat er krassen of andere kleine beschadigingen gemaakt kunnen worden.
  • Hoge snelheid. Een ander voordeel is de snelheid waarmee complexe voorwerpen met veel hoeken en moeilijk te reinigen oppervlakken gereinigd kunnen worden. Handmatig schoonmaken van elk hoekje en gaatje kost veel tijd. Door ultrasoon te reinigen is er een tijdsbesparing mogelijk van maar liefst 90%! Daarbij zijn onze machines geschikt voor intensief gebruik. Zo heeft u met een professionele ultrasone reiniger gegarandeerd een snel reinigingsproces.

Toepassingen van ultrasoon reinigen

  • De medische/dentale sector: in deze branche wordt ultrasoon reinigen ingezet voor het ontsmetten van medische instrumenten.
  • Laboratoria: vanwege de gevoeligheid van het materiaal wordt de ultrasoon reiniger gebruikt voor het reinigen van onderdelen.
  • De juweliersbranche: met ultrasoon reinigen kunnen sierraden schoongemaakt worden op plekken die u handmatig niet kunt bereiken.
  • De (fijn)metaalindustrie
  • Ruimte- en luchtvaartindustrie: het reinigen van flexibele mechanische elementen wordt in deze branche gedaan met een ultrasoon reiniger.

Welke machinegrootte voor u geschikt is, is afhankelijk van de onderdelen die u wilt reinigen. Indien u hierin ondersteuning wilt, staan wij altijd voor u klaar!

De TierraTech machines

TierraTech is een internationaal toonaangevend bedrijf dat betrokken is bij de productie en distributie van ultrasoon reinigingsapparatuur en -systemen. TierraTech richt zich op de industriële en de automotive sector en produceert naast standaard modellen ook speciale op maat gemaakte oplossingen voor ultrasoon reinigen. Daarnaast is het via de specialisten van Karel Clean ook mogelijk om een meerfasige lijn te ontwikkelen speciaal voor uw reinigingsvraagstuk. De ultrasoon machines van TierraTech zijn in vele sectoren te gebruiken.

Na het ultrasoon reinigen

Om het beste resultaat te behalen, is ook de nabehandeling belangrijk. Hierbij is het van belang om de volgende twee stappen te volgen:

  • Het te reinigen voorwerp dient als eerste schoongemaakt te worden. Dit kan het beste gedaan worden met stromend water, zodat de reinigingsvloeistof geheel verwijderd wordt.
  • De tweede stap is het drogen van het voorwerp. Als deze niet goed gedroogd wordt, is er een grote kans op oxidatieverschijnselen. Door de voorwerpen goed te drogen wordt dit voorkomen.

Karel Clean weet welke oplossing voor u geschikt is!

Weet u nog niet weet welke reiniger voor u het meest geschikt is? Geen probleem! Beantwoord vier eenvoudige vragen en binnen 2 minuten heeft u het perfecte voorstel op maat in uw inbox.

Klaar voor de volgende stap in uw reinigingsproces? Stuur een e-mail naar specialist@karelclean.nl of bel Karel direct op 074 255 82 99.