Alles over industriële reiniging

In dit artikel geven we u een overzicht van alles wat u moet weten over industriële reiniging. Dit is een zeer breed begrip en voor elke sector gelden weer andere eisen. Met onderstaande informatie helpen we u bij het vinden van een geschikte industriële reinigingsoplossing. Komt u er niet uit? Het is ook altijd mogelijk om direct productadvies op te vragen.

 

Inhoudsopgave artikel Industriële reiniging

  1. Wat is industriële reiniging?
  2. Methodes voor industriële reiniging
  3. Specifieke eisen aan industriële reiniging per branche
  4. Toepassing
  5. Industriële reinigingsmiddelen
  6. Veiligheid en efficiëntie in uw reinigingsproces
  7. Tips

 

1.    Wat is industriële reiniging?

Het begrip industriële reiniging heeft betrekking op alle reinigingsactiviteiten binnen de industrie. Het vakgebied industriële reiniging is door de diversiteit aan industrieën en toepassingen een breed vakgebied. De auto-industrie, de levensmiddelenindustrie, garages en onderhouds- en revisiebedrijven maken allemaal gebruik van industrieel reinigen. Ook binnen de medische en dentale industrie is industriële reiniging een belangrijk begrip. Het aantal verschillende reinigingsoplossingen is bijna onbeperkt. Het is maatwerk en vaak is het de combinatie van middelen, technieken en de te reinigen materialen die het industriële reinigingsproces tot een succes maken.

1.1 Nadelen van traditioneel reinigen

Traditioneel wordt industrieel reinigen met erg chemische reinigingsmiddelen gedaan. Dit zorgt echter voor risico’s voor uw medewerkers, maar ook voor het milieu. In aanraking komen met chemische middelen heeft huidirritatie als gevolg. Traditioneel wordt industrieel reinigen ook vaak met een hogedrukspuit gedaan. De chemische stoffen verspreiden zich door de nevel van de hogedrukspuit. Hierdoor ontstaan erg schadelijke situaties voor de omgeving en de mensen die ermee werken. Door de nevel kan ongemerkt veel chemische stoffen in de ogen komen en de huid doordringen. Hiernaast worden detergents en chemische vloeistoffen niet afgevoerd, wat schadelijke gevolgen voor het milieu heeft.

 

2.    Methodes voor industriële reiniging

Er zijn verschillende milieu- en mensvriendelijke manieren om industrieel te reinigen. Binnen het vakgebied industriële reiniging wordt gebruik gemaakt van diverse reinigingsmethodes: handmatige reiniging, automatische reiniging en ultrasone reiniging.

2.1  Handmatige reiniging

Handmatige reiniging is geschikt voor het reinigen van enkele producten met een hoge reinigingsfrequentie. Omdat het om enkele stuks gaat, is het namelijk overbodig om te kiezen voor een volledig automatische reiniging. Daarnaast biedt handmatige reiniging een geschikte uitkomst voor het reinigen van producten met bijzondere afmetingen. Ook als mobiele reinigingsoplossing is handmatig reinigen zeer geschikt. Verder is de hogedruk onderdelenreiniger, ook wel handwascabine, een zeer goede reiniger voor het reinigen van onderdelen met zware vervuiling.

2.2  (Semi-)automatische reiniging

Automatische reiniging is geschikt voor het reinigen van meerdere producten met een hoge reinigingsfrequentie. Sproeiwascabines (oftewel industriële wasmachines) zijn misschien wel het meest bekende voorbeeld van automatische reiniging. Daarnaast behoren op maat gemaakte industriële reinigingsinstallaties tot de mogelijkheden. Ultrasoon reinigen is ook een vorm automatische reiniging, maar wordt vaak als aparte categorie genoemd vanwege de specifieke eigenschappen en kenmerken van ultrasone reiniging.

2.3  Ultrasone reiniging

Ultrasone reiniging is een vorm van zowel handmatige als automatische reiniging. Ultrasoon reinigen kent een aantal cruciale voordelen. Ten eerste kunnen moeilijk bereikbare oppervlakken met de ultrasone reiniger worden gereinigd. Ten tweede beschadigt het product niet in het reinigingsproces.

 

3.    Specifieke eisen aan industriële reiniging per branche

Het vakgebied industriële reiniging is een breed vakgebied. Het zoeken naar de optimale reinigingsoplossing is dan ook maatwerk. Welke industriële reinigingsoplossing het meest geschikt is, is niet alleen afhankelijk van uw eigen situatie. Voor iedere branche geldt namelijk een aantal specifieke wensen en eisen.

3.1  Industriële reiniging in de levensmiddelenindustrie

Het beste voorbeeld van specifieke eisen met betrekking tot industriële reiniging komt uit de levensmiddelenindustrie. Niet alle industriële reinigingsmiddelen zijn geschikt voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. Dit komt doordat sommige reinigingsproducten residu achterlaten. Het eventuele residu mag niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Het industriële reinigingsproduct moet daarom zijn goedgekeurd voor gebruik in de levensmiddelenindustrie. Het NSF-certificaat duidt aan dat industriële reinigingsproducten goedgekeurd zijn voor het gebruik in de voedsel- en levensmiddelenindustrie.

3.2  Industriële reiniging in de medische en dentale industrie

Het product dat gereinigd moet worden heeft een grote invloed op de eisen die aan het industriële reinigingsproces worden gesteld. En dat is zeker van toepassing in de medische en dentale industrie. De producten hebben vaak moeilijk bereikbare oppervlakken, de eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne zijn hoog en het product mag niet beschadigen. Ultrasone reiniging wordt dan ook vaak toegepast in de medische en dentale industrie.

3.3  Garages, de metaalindustrie en onderhouds- en revisiebedrijven

Niet alleen het product heeft invloed op de keuze voor een specifieke reinigingsmethode. Het probleem dat moet worden opgelost moet ook in acht worden genomen. In garages, de metaalindustrie en onderhouds- en revisiebedrijven wordt dat probleem vaak gevormd door vet en olie. Hierbij is het van belang dat deze vervuilingen verwijderd worden zonder dat het oppervlak van het te reinigen product wordt aangetast. De keuze voor een geschikt reinigingsmiddel is daarom erg belangrijk. Let op: deze keuze hangt ook af van de industriële reinigingsmethode die u gebruikt.

 

4. Toepassing van industriële reiniging

Er zijn verschillende situaties waarin industrieel reinigen noodzakelijk is. Soms is er ook groot materieel wat gereinigd moet worden. Een voorbeeld hiervan zijn bulldozers en kranen. Voor deze typen materiaal is industrieel reinigingsmiddel nu eenmaal noodzakelijk om het goed schoon te kunnen krijgen. Echter, dit kan wel gedaan worden op een milieuvriendelijke manier. Hiervoor worden industriele schoonmaakvloeistoffen van het merk Bio-Circle aangeraden.

 

5.    Industriële reinigingsmiddelen

De industriële reinigingsmiddelen die u kunt gebruiken voor uw industriële reiniging zijn op twee manieren in te delen: op basis van reinigingsmethode en op basis van het type vervuiling. Beide factoren zijn belangrijk bij het bepalen van welk reinigingsmiddel geschikt is in welke situatie. Met onze keuzehulp kunt u filteren binnen deze categorieën.

5.1  Bio-Circle

Industriële reinigingsmiddelen van Bio-Circle zijn op waterbasis en werken op basis van micro-organismen, die de verontreiniging van het materiaal losweken én afbreken. Het reinigingsmiddel zelf is niet schadelijk voor het milieu. Bovendien zijn de producten van Bio-Circle dermatologisch getest en veroorzaken geen huidirritaties. De industriële reinigingsvloeistoffen van Bio-Circle zijn geschikt voor verschillende manieren van industrieel reinigen en verschillende doeleinden. Met deze investering kunt u meerdere reinigingsproblemen binnen uw organisatie oplossen. En dan betaalt zo’n investering zichzelf binnen no-time terug.

 

6.   Veiligheid en efficiëntie in uw reinigingsproces

Industriële reiniging is niet zonder risico’s. Het werken met chemische reinigingsmiddelen en apparatuur zoals hogedrukspuiten brengen de nodige risico’s met zich mee. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw medewerkers veilig hun werk kunnen doen?

6.1 Opleiding en certificering

Het opleiden van uw medewerkers zorgt ervoor dat zij over voldoende kennis beschikken om de risico’s van hun werk adequaat in te kunnen schatten. Bovendien beschikken uw medewerkers met een opleiding over de kennis om veilig met eventuele chemicaliën en de benodigde apparatuur om te kunnen gaan. Daarom wordt er steeds vaker naar een VCA diploma gevraagd door werkgevers én opdrachtgevers. Opleiding en certificering maken het werken niet alleen veiliger voor uw eigen medewerkers, maar leveren ook een bijdrage aan een betere veiligheid voor de omgeving en het milieu. Daarnaast levert het opleiden van personeel een flinke kostenbesparing op. Schade aan apparatuur en vervolgschade door productieverlies kunnen zo bijvoorbeeld worden voorkomen.

6.2 Vermijd gevaarlijke stoffen

Het werken met gevaarlijke producten is een risico voor de veiligheid van uw medewerkers én van het milieu. Alternatieve milieuvriendelijke producten bieden uitkomst. Het merk Bio-Circle biedt een compleet assortiment aan PH-neutrale reinigingsproducten en vloeistoffen. Daarom vindt u Bio-Circle in het assortiment van Karel Clean. Het gebruik van veilige reinigingsvloeistoffen voorkomt verwondingen en vervelende huidirritaties, bijvoorbeeld wanneer de vloeistoffen per ongeluk in contact met de huid komen. Bovendien zijn deze producten beter voor het milieu.

 

7.    Tips voor industrieel reinigen

Er zijn enkele vuistregels die gelden voor industriële reiniging in bijna alle werkomgevingen. De experts van Karel Clean geven u een aantal tips.

7.1  Reinigen met T.A.C.T.

Het basisprincipe van industriële reiniging is het T.A.C.T.-principe. Dit staat voor temperatuur, agitatie, chemie en tijd. Dit zijn de vier belangrijkste factoren die bepalen of de reiniging het gewenste resultaat heeft. De temperatuur moet geschikt voor reiniging zijn, er moet mechanische ondersteuning zijn, er moet reinigingsmiddel gebruikt worden en de duur van het proces moet zo kort mogelijk zijn voor optimale efficiëntie.

7.2  Milieuvriendelijk reinigen

Het zoeken naar een reinigingsoplossing betekent ook steeds vaker het zoeken naar een milieuvriendelijke oplossing, zonder vluchtige organische stoffen (VOC) en oplosmiddelen. Karel Clean is een specialist op het gebied van milieuvriendelijk industrieel reinigen. De meest essentiële maatregel die u dient te treffen om over te stappen op milieuvriendelijke reiniging, is overstappen op milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Dit is niet alleen goed voor mens en milieu, maar het bespaart ook nog eens kosten. Zeker op de lange termijn.

 

Karel Clean weet welke oplossing voor u geschikt is!

Klaar voor de volgende stap in uw reinigingsproces? Stuur een e-mail naar specialist@karelclean.nl of bel Karel direct op 074 255 82 99.