Motoronderdelen reinigen: noodzakelijk voor een goed resultaat!

Het lastige van motoronderdelen reinigen is dat het vaak om zware verontreinigingen gaat, zoals olie en ingebrand vet. Het reinigen van lagers vraagt bijvoorbeeld om een krachtig industrieel reinigingsmiddel. Het reinigingsproces in de automotive en de revisiebranche is traditioneel ingericht: men werkt met oude, vertrouwde producten en mist soms kansen om het proces te optimaliseren. In dit artikel geven we aan op welke manieren u uw motoronderdelen kunt reinigen.

Motoronderdelen reinigen

Ultrasoon

Ultrasoon reinigen wordt in de medische en dentale industrie vaak toegepast. Het voordeel van ultrasoon reinigen met behulp van ultrasoon geluid is dat het product niet beschadigd wordt in het reinigingsproces. Bovendien is de ultrasoon reiniger een vorm van automatisch reinigen. Dat maakt deze reinigingsmethode ook aantrekkelijk voor de automotive en de revisiebranche. Het reinigen vereist voor deze bedrijven extra handelingen. Het is noodzakelijk, maar het is wél allemaal extra werk.

Het ultrasoon reinigen van carburateurs en motoronderdelen biedt als voordeel dat de producten automatisch gereinigd worden. Kortom, de monteur heeft zijn handen vrij en kan ondertussen aan een andere klus werken. Ultrasone reinigingsmachines zijn bovendien verkrijgbaar in diverse afmetingen; ook voor het reinigen van een beperkt aantal motoronderdelen per keer is dit een interessante reinigingsmethode. Voornamelijk in bedrijven waar producten écht schoon moeten zijn is ultrasoon reinigen de meest geschikte oplossing.

Automatisch

Sproeiwascabines, ook wel sproeiwasmachines, vallen eveneens onder de noemer van automatisch reinigen. Voor het reinigen van (grotere) onderdelen kunnen sproeiwascabines prima gebruikt worden. Het investeren in een sproeiwascabine is interessant voor bedrijven die meerdere onderdelen per dag moeten reinigen.

Handmatig

Handmatig reinigen is binnen de automotive en de revisiebranche de meest gebruikte reinigingsmethode. Het handmatig reinigen van auto-onderdelen is een praktische oplossing voor het reinigen van beperkte hoeveelheden én het direct reinigen van producten. Het loont de moeite niet om voor één klein onderdeel een sproeiwascabine aan te zetten. Het is dan sneller, efficiënter en zuiniger om dit onderdeel handmatig te reinigen. Het reinigingsproces kan ook worden geoptimaliseerd door over te stappen op een combinatie van automatisch en handmatig reinigen. Wij zien dat dit voor veel bedrijven de ideale oplossing is. Het grote werk wordt de monteurs uit handen genomen, maar zij hebben nog steeds de vrijheid om direct een product (handmatig) te reinigen.

Milieuvriendelijk reinigen in de automotive

Bio Circle biedt verschillende industriële reinigingsoplossingen voor de automotive. Het grootste reinigingsprobleem in de automotive is dat de zware verontreinigingen om intensieve reinigingsproducten vragen. Hiervoor worden vaak chemische reinigingsmiddelen, zoals remmenreiniger en koudontvetter gebruikt.

Het gebruik van deze koudontvetter en remmenreiniger levert een aantal problemen op:

  • Het gebruik van deze producten is slecht voor het milieu.
  • Het is niet prettig werken met deze producten: de producten voelen koud aan, de reinigingstafel staat vaak in een hoek i.v.m. de verplichte afzuiging en de producten stinken. Ook kunnen medewerkers last krijgen van huidirritaties door het gebruik van deze reinigingsmiddelen.
  • Het afvoeren van deze producten is een kostbare zaak.
  • Bedrijven hebben steeds meer aandacht voor het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het gebruik van chemische reinigingsmiddelen past niet in dit beeld en kan schade aan het imago toebrengen.

Het reinigen van auto-onderdelen kan echter ook met milieuvriendelijke alternatieven voor remmenreiniger en alternatieven voor koudontvetter. Bio Circle biedt verschillende industriële reinigingsvloeistoffen op basis van micro-organismen aan. De Bio Circle Liquid-L is een krachtige reinigingsvloeistof met een sterk ontvettende werking. De Bio Circle L bevat bovendien een speciale corrosieremmer. Deze beschermt het gereinigde motoronderdeel tegen corrosie.

Veel voorkomende problemen

1: De ontvetterbak

Het eerste dat men ruikt wanneer men een garage binnenloopt is de ontvetterbak. Petroleum heeft een doordringende geur. Het is niet prettig om met deze producten te werken, maar veel bedrijven in de automotive zien zich genoodzaakt om deze producten te gebruiken. Het gebruik van de Bio Circle reinigingsvloeistoffen kan hier een groot verschil maken: Bio Circle heeft een frisse geur. Bovendien heeft de reinigingsvloeistof een zeer lange gebruiksduur en een blijvend hoog reinigingsvermogen door het gebruik van micro-organismen. Het verschil is dan ook direct merkbaar. Niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor de klanten die hun auto komen brengen en halen.

Aanbevolen producten: Bio Circle GT Compact/GT Maxi met Liquid L reinigingsvloeistof

2: De oude emmer

Het is soms nodig om even snel een product te reinigen. Hiervoor wordt soms nog een oude emmer met wat reinigingsmiddelen gebruikt. Bio Circle biedt een betere oplossing: de Bio Circle Clean Box. Dit product is gemaakt voor het gebruik in combinatie met de Bio Circle reinigingsproduct en dé mobiele reinigingsoplossing. De Clean Box kan worden gebruikt om producten op locatie te reinigen, producten te ontvetten, ontroesten en voorreinigen. De Clean Box kan worden gebruikt als dompelbak, transportbak en lekbak. Hierdoor is het niet meer nodig om met een oude emmer en chemische reinigingsmiddelen te werken. Het biedt de automotive een schoon en veilig alternatief voor de oude emmer.

Aanbevolen producten: Bio Circle Clean Box met de CB100 reinigingsvloeistof

3: Onderdelen reinigen

Het reinigen van auto-onderdelen is een lastige klus, carburateurs en verstuivers beschikken over moeilijk bereikbare oppervlakken. Ultrasoon reinigen is dan een slimme én efficiënte reinigingsoplossing. Bio Circle heeft ook reinigingsvloeistoffen voor ultrasone reiniging in het assortiment opgenomen, de Bio Circle Star US-serie.

Aanbevolen producten: Novatec MU ultrasoon reinigingsmachine met Star US reinigingsvloeistof

Het handmatig reinigen van onderdelen kan met behulp van de Bio Circle wastafel in combinatie met de Bio Circle Liquid L reinigingsvloeistof.

Aanbevolen producten: Bio Circle Compact met de Liquid L reinigingsvloeistof

Zo helpen wij onze klanten

Het optimaliseren van industriële reinigingsprocessen heeft een positieve impact op bedrijven, hun medewerkers én het milieu. Het optimaliseren van de industriële reinigingsprocessen binnen de automotive is een mooie uitdaging. Het is een markt die vertrouwt op de oude reinigingsoplossingen, maar ook zeker openstaat voor technische innovaties en schone/veilige alternatieven.

Heeft u hulp nodig bij het optimaal schoonmaken van (motor)onderdelen? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een van onze experts.