Het alternatief voor remmenreiniger

Remreiniger of remmenreiniger wordt net zoals koudontvetter veel gebruikt in de auto- en revisiebranche. Remmenreiniger is een kwalitatief hoogwaardige ontvetter. Het nadeel van deze reiniger is dat deze Vluchtig Organische Stoffen (VOC) bevat. Oorspronkelijk is deze reiniger voornamelijk gebruikt voor het onderhoud en reinigen van remmen. De naam zegt het al. Tegenwoordig wordt het echter ingezet voor de meest uiteenlopende zaken: van het reinigen van een motor tot alles wat maar enigszins vet is.

Het gebruik van remreiniger in de auto- en revisiebranche

“Binnen de automotive en in de revisiebranche wordt remmenreiniger voor verschillende doeleinden gebruikt. Ook in de fietsenbranche wordt remmenreiniger vaak gebruikt voor het ontvetten van onderdelen. Het voordeel is dat het eenvoudig en krachtig werkt tegen olie en vetten en dat het nagenoeg geen residu achterlaat. Het hoog oplossend vermogen maakt het bovendien makkelijk in gebruik. Het gebruik van remreiniger is echter niet bevorderlijk voor mens en milieu.

Nadelen van remmenreiniger

Remmenreiniger is een krachtige ontvetter in de vorm van een 500 ml spuitbus met hoog oplossend vermogen. Dit maakt het makkelijk om even een bus remreiniger te pakken voor het reinigen van bijvoorbeeld carburateurs, motoronderdelen en fietskettingen. Het nadeel van deze reinigingsvloeistof is dat deze Vluchtig Organische Stoffen (VOC) bevat. Dat is slecht voor het milieu.

Niet efficiënt

Behalve milieuonvriendelijk zijn de remreiniger spuitbussen ook nog eens inefficiënt. “Spuitbussen verstuiven het reinigingsmiddel. Hierdoor gaat een groot deel van het middel verloren. Het raakt het oppervlak dat gereinigd moet worden simpelweg niet,” vertelt industrieel reinigingsspecialist Marcel van de Kuit. Er is in Nederland echter nog relatief weinig bekend over goede alternatieven voor deze industriële reinigingsvloeistof. Onbekend maakt ook in dit geval vaak onbemind.

Alternatieven voor remreiniger

Het belangrijkste kenmerk van remreiniger is dat het een krachtige ontvetter is. Het alternatief moet dus over deze eigenschappen beschikken, zoals het hoog oplossend vermogen van olie en vetten. Een goed alternatief voor bijvoorbeeld auto- en revisiebedrijven is de Bio-Circle CB 100 reinigingsvloeistof: een krachtige milieuvriendelijke onderdelenreiniger, geschikt voor gemiddelde tot zware verontreinigingen. Dit middel heeft als extra voordeel dat het geen residu achterlaat. Ook heeft deze vloeistof een hoog oplossend vermogen waardoor het een kwalitatief hoogwaardig alternatief is.

Extra bescherming

Het zoeken naar alternatieven voor koudontvetter kan auto- en revisiebedrijven ook extra voordelen bieden. “Het voordeel van remmenreiniger is dat het reinigingsmiddel vervliegt en dus geen residu achterlaat. Alternatieven, zoals de Bio-Circle Liquid L laten een corrosie-bescherming op het product achter. Het product wordt na het reinigen beschermd tegen corrosie,” legt Marcel uit. “Wij hebben ook diverse residu-vrije reinigingsmiddelen in het assortiment. Het zoeken naar de meest optimale reinigingsoplossing is naar onze mening altijd maatwerk.”

De final touch

Voor het reinigen van bijvoorbeeld motoronderdelen, dynamo’s, startmotoren en lagers is een krachtige onderdelenreiniger een noodzaak. Voor delen waar absoluut geen residu achter mag blijven is de FT100 (vervanger van de remmenreiniger 500ml) echter een betere oplossing. De FT100 van Bio-Circle is niet alleen residu-vrij, maar laat bovendien geen vlekken en strepen achter. Kortom: perfect voor de final touch.

Deze final touch is perfect wanneer u veel onderhoud doet aan onderdelen en producten. Omdat het product van oorsprong is ontwikkeld als cleaner van remmen zal het nooit ideaal zijn voor andere onderdelen. Dit ondanks het feit dat het een zeer goede ontvetter is. De Ft100 is daarentegen wel goed voor de andere onderdelen. Als u liever de onderdelen handmatig reinigt in een ontvetterbak dan is een Bio-Circle GT Maxi een goede keuze. Deze machine is ideaal als u grotere producten wilt reinigen.

“Steeds meer traditionele onderdelenreinigers staan ter discussie.”

“Het ontbreekt niet aan alternatieven, maar het adaptatieproces duurt soms even. Het punt is dat het reinigen van onderdelen niet de core business van de auto- en revisiebranche is,” legt Marcel uit. Hetzelfde geldt voor de fietsenmakers. Het reinigen van producten is nu eenmaal de eerste stap in een proces en daarvoor heeft men een onderdelenreiniger met een sterk ontvettende werking nodig.”

Milieu en gezondheid

“Het zoeken naar alternatieven voor koudontvetter en remmenreiniger krijgt steeds meer prioriteit. Niet alleen door druk vanuit de overheid, maar ook door de milieubewuste consument. Steeds meer traditionele onderdelenreinigers (zoals bijvoorbeeld koudontvetter) staan ter discussie, omdat deze producten schadelijk zijn voor het milieu,” vult Marcel aan. “Wij merken ook heel duidelijk de verandering in de houding van het personeel. Ik merk dat de nieuwe generatie medewerkers zich zorgen maakt om hun gezondheid en een kritische houding aanneemt tegenover de traditionele onderdelenreinigers.”

Karel Clean en remmenreiniger

Benieuwd naar de alternatieven voor remmenreiniger? Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Wilt u graag advies op maat? Onze experts helpen u graag!