Alternatieven voor koudontvetter

Koudontvetter of koudreiniger worden in de revisie gebruikt als onderdelenreiniger of ontvetter. Koudontvetter is hét “gereedschap” om onderdelen schoon te maken van olie en vuil. Het nadeel van koudontvetter is dat deze vluchtig organische stoffen (VOS) en oplosmiddelen bevatten. Ook is deze industriële reinigingsvloeistof niet altijd geschikt voor het reinigen van aluminium of metaal. Wel is het een vloeistof die goedkoop is, maar daarmee is het ook direct niet de beste oplossing voor mens en milieu.

Het gebruik van koudontvetter in de revisiebranche

“In de revisiebranche worden bijvoorbeeld ouderwetse vloeistoffen zoals petroleum nog veel gebruikt. Het ontbreekt tegenwoordig niet aan milieuvriendelijke alternatieven, maar vroeger waren er helaas geen alternatieven,” vertelt reinigingsspecialist Marcel van de Kuit. “Steeds meer bedrijven zoeken nu een een oplossing voor het oplossen van vuil. Het komt deels door de druk vanuit de wet- en regelgeving, maar ook doordat bedrijven bewust met de gezondheid van hun medewerkers en het milieu om willen gaan.”

Nadelen van producten als koudontvetter

Het gebruik van deze ontvetter levert in de praktijk een aantal problemen op. “Koudreiniger lijkt misschien een goedkope onderdelenreiniger, maar het afvoeren van deze industriële reinigingsvloeistof kost ook geld. En dan moet men met een afzuiging werken om aan de wet- en regelgeving te voldoen,” legt Marcel uit. “Het kostenplaatje wordt niet altijd correct bekeken. Bedrijven concentreren zich vaak op de pure literprijs en kijken niet naar de totale kosten. Daardoor wordt het lastiger om het beste product te kopen.”

“Het afvoeren van koudontvetter kost relatief veel per liter. Dit bedrag moet worden opgeteld bij de prijs per liter om de werkelijke kosten per liter te berekenen. Vervolgens moeten ook de kosten voor de afzuiging en het onderhoud aan de installatie worden meegerekend in de totale kosten.” Naast dat de kosten vaak hoger zijn dan gedacht, zijn er ook consequenties voor de gezondheid van de medewerker. Over vluchtige organische stoffen is steeds meer bekend. Zo blijkt dat dit (later) schadelijke gevolgen kan hebben op je gezondheid.

Alternatieven voor koudontvetter

“Wij bieden verschillende alternatieven voor de koudreinigers. Bio-Circle heeft een assortiment milieuvriendelijke industriële reinigingsvloeistoffen. De Bio-Circle Liquid L en CB 100 zijn prima alternatieven voor niet alleen deze vloeistoffen maar ook voor remreiniger. Deze vloeistoffen verwijderen de vervuiling met het grootste gemak. Het voordeel van deze reinigingsvloeistoffen is dat deze milieuvriendelijk zijn, veilig voor de medewerkers én een einde maken aan de stinkende spoelbak. Ook dat is immers wat waard. De vloeistoffen zijn met water aan te lengen. Het werkt snel en is een stuk prettiger om te gebruiken. En de workflow is niet anders,” vertelt Marcel van de Kuit.

“Wij merken in de demonstraties dat de reacties ontzettend positief zijn. Het is een opluchting om een schoon en veilig product te gebruiken als ontvetter. Vaak merken wij dat men dan óók het gebruik van een machine een prettige optie vindt.” Vaak wordt met koudontvetter in oude bakken of emmers gereinigd. Met een Bio-Circle GT maxi is ook dat probleem direct opgelost. Zo kunt u goed reinigen in de juiste omgeving en werkt u veilig en schoon. Tegelijkertijd ziet het er direct een stuk netter uit!

Rekenen met verkeerde variabelen = de verkeerde reinigingsoplossing

Het overstappen op milieuvriendelijke alternatieven is een positieve trend. De kosten spelen een cruciale rol in de keuze van de reinigingsoplossing. “Ik merk vaak dat bedrijven met de verkeerde variabelen rekenen. De focus ligt puur op de prijs per liter en daardoor kopen ze niet altijd het juiste product. De industriële reinigingsvloeistoffen van Bio-Circle kosten per liter misschien meer dan de traditionele onderdelenreinigers, maar er kan direct een streep door de kosten voor de afvoer van schadelijke stoffen en de kosten voor de afzuiging. Dat zijn voorwaarden waar niet altijd rekening mee gehouden wordt.”

“De levensduur van de vloeistof is ook een belangrijke variabele. De reinigingsvloeistoffen van Bio-Circle hebben (mits goed onderhouden) namelijk een langere levensduur. Wij hebben klanten die 18 maanden met hun Bio-Circle reinigingsvloeistof doen. Olie, teer en vet drijven op de vloeistof en voorkomen dat het reinigingsmiddel verzadigd raakt, terwijl de schone vloeistof van onder wordt aangezogen. Men werkt dus altijd met een schone vloeistof in tegenstelling tot wanneer men traditionele koudontvetter gebruikt. Rekenen met de verkeerde variabelen levert in dit geval de verkeerde reinigingsoplossing op. Het overstappen op duurzame alternatieven levert winst op, juist op financieel vlak. Uiteindelijk wordt de prijs per liter dus bepaald door verschillende variabelen.”

Karel Clean weet welke oplossing voor u geschikt is!

Klaar voor de volgende stap in uw reinigingsproces? Stuur een e-mail naar specialist@karelclean.nl of bel Karel direct op 074 255 82 99.