Reinigingsproblemen en oplossingen voor de revisiebranche

Het industrieel reinigen van producten en onderdelen speelt een cruciale rol binnen de revisiebranche. De revisie-branche maakt nog steeds gebruik van traditionele onderdelen-reinigers, zoals koudontvetter, remreinigers en wasbenzine. En daar schuilen de uitdagingen voor de branche: steeds meer van deze producten worden verboden. Bovendien draagt het gebruik van deze producten diverse risico’s met zich mee. Revisiebedrijven staan voor de uitdaging om zware verontreinigingen op een veilige én milieuvriendelijke manier te reinigen.

Krachtige reinigingsmiddelen tegen zware verontreinigingen

Revisiebedrijven hebben te maken met zware verontreinigingen. Olie en vet zijn vaak ingebrand en lastig te verwijderen. Op een schoon product zijn alle gebreken en problemen veel beter zichtbaar. Revisiebedrijven kunnen dan ook niet goed opereren zonder producten aan de start van de revisie industrieel te reinigen.  Dit vraagt dus om krachtige reinigingsmiddelen. Koudontvetters, remmenreiniger en wasbenzine zijn de traditionele onderdelenreinigers in de revisiebranche. Het zijn producten die in staat zijn om deze zware verontreinigingen te verwijderen.

Risico’s van traditionele reinigingsmiddelen

Het werken met deze traditionele reinigingsmiddelen levert risico’s op. Niet alleen voor het milieu en de gezondheid van de medewerkers, maar ook voor de brandveiligheid. Om deze risico’s te beperken moeten er maatregelen genomen worden, zoals het installeren van een afzuigsysteem en het veilig opslaan van brandbare stoffen en reinigingsproducten. Het personeel moet bovendien weten hoe de verschillende producten gebruikt moeten worden en welke persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld rubberen handschoenen, noodzakelijk zijn. Gezondheid, veiligheid en het milieu zijn dan ook de redenen dat steeds meer traditionele onderdelenreinigers in de ban worden gedaan.

Wasbenzine verboden op de werkvloer

Het verbod op wasbenzine heeft een grote impact op de revisiebranche. Het zorgt voor diverse uitdagingen op het gebied van reiniging en stelt revisie-bedrijven op de proef om alternatieven te vinden. En wasbenzine is niet de enige onderdelenreiniger die ter discussie staat. Revisiebedrijven reageren heel verschillend op deze ontwikkeling. Sommige revisiebedrijven stappen simpelweg over op koudontvetters en remreinigers, andere bedrijven zien het als een kans om te innoveren en het industrieel reinigen te optimaliseren.

Het verbod op wasbenzine is een kans om het reinigingsproces eens goed onder de loep te nemen en te optimaliseren. Er zijn namelijk wel degelijk een aantal mooie milieuvriendelijke alternatieven om handmatig te reinigenautomatisch te reinigen en ultrasoon te reinigen. Het probleem is dat het industrieel reinigen van onderdelen altijd een bijzaak is geweest in de revisiebranche. Het is niet de core business van deze bedrijven. Het is iets dat snel en goed moet gebeuren, en waar tot voorheen verder niet al teveel aandacht aan besteed werd. Een mooie gelegenheid dus om daar verandering in te brengen en het industrieel reinigen te optimaliseren.

Hogedruk onderdelen reiniger

Het optimaliseren van het reinigingsproces

Het reinigingsproces kan vaak efficiënter, goedkoper en veiliger. Het reinigen van auto-onderdelen, zoals de carburateur, kan bijvoorbeeld ook in een ultrasoon reiniger. Hierdoor houdt de monteur zijn handen vrij voor andere klussen. Ook voor ultrasoon reinigen zijn milieuvriendelijke reinigingsmiddelen van Bio-Circle, zoals de Bio-Circle US 1 reinigingsvloeistof, beschikbaar.

Uitdagingen bij vernieuwen reinigingsproces

Revisiebedrijven zien niet alleen kansen in de nieuwe ontwikkelingen, maar ook uitdagingen. Het personeel moet met de nieuwe producten aan de slag en de oudere werknemers hebben soms wat weerstand. Zij zijn gewend aan de vertrouwde onderdelenreinigers en moeten echt ervaren dat de alternatieven de workflow en het resultaat niet veranderen. Het geven van een productdemonstratie kan hier een simpele maar effectieve oplossing voor zijn. Uit de praktijk blijkt dit namelijk erg positieve reacties op te leveren. Het personeel voelt zich gezien en gehoord, en er kan zorgeloos worden overgestapt op het alternatief.

Advies bij optimaliseren reinigingsproces

Het optimaliseren van industriële reinigingsprocessen door middel van bijvoorbeeld een industriële reinigingsmachine is maatwerk. Wilt u weten hoe u uw industriële reinigingsadvies kunt optimaliseren? Gebruik onze configurator en ontdek in vier simpele stappen welke oplossingen wij kunnen bieden. Natuurlijk kunt u ook direct contact opnemen met onze reinigingsspecialisten.