Messing reinigen op een professionele manier

Messing reinigen kan op verschillende manieren. Het materiaal wordt in veel producten en industrieën gebruikt. Het is belangrijk om messing op de juiste manier te reinigen, om het materiaal niet dof en/of donker te maken. Ook zijn er middelen waarmee messing op een milieuvriendelijke manier gereinigd kan worden. In dit artikel leest u meer.

Wat is messing?

Messing is een mengsel van twee gesmolten metalen: koper en zink. Koper is een metaalsoort met wat zachtere eigenschappen terwijl zink juist hardere eigenschappen heeft zonder dat het bros wordt. Onder hitte wordt messing soepel zodat het goed bewerkt kan worden. Messing wordt vaak gebruikt voor producten om deze een chique uitstraling te geven, aangezien messing op goud lijkt.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Messing wordt voor vele verschillende toepassingen en in verschillende industrieën gebruikt. Messing wordt onder andere gebruikt in elektra, goederenvervoer over de weg, sanitair, om munten te maken en om instrumenten te maken. In bijna elke industrie is wel iets te vinden wat van messing gemaakt is.

Denk hierbij aan industriële toepassingen zoals in de fijnmechanische industrie, machinebouw en de installatietechniek, waar messing gebruikt wordt in leidingen en diverse koppelings- en bevestigingsmaterialen. Maar ook de maritieme sector, de chemische industrie, de machinebouw en inrichting gebruiken producten van messing. Hiernaast wordt het materiaal vaak gebruikt als siermateriaal voor bijvoorbeeld deurknoppen en handvatten.

Eigenschappen van messing

Messing heeft bacteriewerende eigenschappen. Daarom wordt dit materiaal vaak gebruikt in producten die in aanraking komen met de consument. Een groot voordeel is dat het materiaal gemakkelijk te recyclen is, wat het bijzonder milieuvriendelijk maakt. Op 10% na, kan alle messing gerecycled worden. Ook is messing gemakkelijk te bewerken en de kleur (goudachtig) is erg mooi om te zien. Het materiaal wordt ook wel geelkoper genoemd. Omdat er zink is toegevoegd, is het materiaal goedkoper dan regulier koper.

Reinigen van messing

Het is erg belangrijk dat messing op de juiste manier gereinigd wordt. Het gevaar bestaat namelijk dat het materiaal zwart of donker kan uitslaan als een verkeerde reinigingsvloeistof gebruikt wordt. Van nature kan messing door contact met de buitenlucht donker uitslaan; een ongeschikte reinigingsvloeistof kan dit proces alleen maar versnellen. Er zijn drie verschillende manieren om dit materiaal te reinigen:

 • Handmatig
  Handmatig industrieel reinigen is geschikt voor het reinigen van kleine hoeveelheden of voorwerpen met bijzondere afmetingen. Dit kan simpel gedaan worden met een vloeistof, even laten intrekken en dan met een schone en droge doek goed afnemen.
 • Ultrasoon
  Voor een optimaler resultaat, kan er ook gekozen worden ultrasoon reinigen. Ultrasoon reinigen wordt gedaan aan de hand van een ultrasoon machine die het product aan de hand van hoge trillingen het product reinigt. De trillingen zorgen voor een trek- en drukspanning waardoor er vacuümbellen ontstaan. Deze vacuümbellen in combinatie met de juiste reinigingsvloeistof leiden tot een optimale reiniging. Messing reinigen kan het beste gedaan worden met de reinigingsvloeistoffen Star US 1 of Star US 4. Star US 1 laat geen residu achter en Star US 4 heeft een krachtigere werking, ook bij ruwe oppervlaktes.
 • Automatisch
  Er kan ook gekozen worden om het materiaal automatisch te reinigen. Er wordt dan gereinigd door middel van een geautomatiseerd systeem wat zelf in staat is om een reinigingsprogramma te draaien. Er wordt dan gereinigd met een sproeiwascabine of ook wel een hogedruk cabine genoemd. Wij adviseren om hierbij de Power Cleaner 200 te gebruiken.

3 tips bij messing reinigen

 1. Let goed op welke vloeistof het meest geschikt is voor het proces waarin u het materiaal gaat schoonmaken. Zoals eerder aangegeven bestaat bij messing het gevaar dat bij een verkeerde vloeistof het materiaal wordt aangetast.
 2. Kies voor milieuvriendelijke producten. Messing is 90% recyclebaar en dus erg duurzaam. Met de producten van Karel Clean zorgt u ervoor dat ook het reinigingsproces milieuvriendelijk verloopt.
 3. Reinig niet te vaak. Bij het te vaak reinigen van messing gaat het materiaal en de kleur achteruit. Reinig dus alleen als het nodig is.

Reinigen met Karel Clean

Karel Clean biedt een breed spectrum aan oplossingen voor het reinigen van messing. Wij bieden oplossingen voor meerdere soorten reinigingsprocessen zoals handmatig, ultrasoon en automatisch reinigen. De vloeistoffen die Karel Clean zijn ofwel VOC vrij of VOC gereduceerd waardoor onze vloeistoffen vriendelijker in gebruik zijn. Wij zijn milieuvriendelijk en hebben kennis van diverse reinigingsprocessen waardoor wij op maat advies kunnen geven voor uw specifieke reinigingsvraagstuk. Wilt u graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.