Het reinigen met een Ultrasoon reiniger

Wat is ultrasoon reinigen?

Ultrasoon reinigen kan samengevat worden als het reinigen van producten door middel van vacuüm-belletjes. Door toepassing van geluidsgolven (ultrasoon geluid) ontstaan vibraties in de vloeistof. Hierdoor ontstaan vele luchtbelletjes (vacuüm) die vervolgens imploderen zodra ze contact maken met de vervuiling (cavitatie). Deze ‘implosies’ functioneren als een reiniger en ‘trekken’ de vervuiling van het oppervlak.

het ultrasoon reinigen van de voorwerpen die zich in de reiniger bevinden. Dit zonder te krassen of te schuren en tot op plaatsen die zeer moeilijk te bereiken zijn. Hierbij kun je denken aan diepe blinde gaten.

Het intensief reinigen van producten is soms lastig en neemt veel tijd in beslag. Een oplossing voor dit probleem is: het reinigen met een ultrasoon reiniger. Een ultrasoon reiniger is een uitkomst waar vele blij mee zijn, omdat producten of onderdelen in bijvoorbeeld de medische sector nauwkeurig gereinigd moeten zijn of producten moeten op de juiste wijze gereinigd zijn voordat een coatingproces toegepast wordt.

Hoe werkt het reinigen met een Ultrasoon reiniger?

Het ultrasoon reinigen wordt gedaan door piezo-elementen (geluidsgolven) in een bad met reinigingsvloeistof die als geleidend middel dient.

Ultrasoon frequenties

Frequenties die vaak gebruikt worden bij ultrasoon reinigen zijn 25kHz en 40kHz (eventueel 20, 80 kHz of 120 kHz). Bij 25kHz ontstaan ‘grotere’ vaccuumbellen waarbij de reiniging ‘grondiger en sterker’ is. Bij een hogere frequentie van 40kHz ontstaan ‘kleinere’ vacuumbellen waardoor een ‘fijnere intensievere’ reiniging mogelijk is.
Frequenties  van 20kHz worden veelvuldig toegepast bij het reinigen van (pers)matrijzen voor een ‘sterkere reiniging’.

Hogere frequentie = kleinere belletjes = secuurder reinigen

Hoe hoger de frequentie, hoe fijner en secuurder de reiniging zal zijn. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de vacuumbellen  zijn, waardoor de implosie en dus de vrijkomende energie minder krachtig zal zijn, maar hoe secuurder (intensiever) gereinigd kan worden. Wanneer de frequentie hoger is, zijn de vacuumbellen groter en zal de kracht van de energie bij de implosie groter zijn.

Bij producten met gaten of holtes wordt er gebruikt gemaakt van 40 kHz frequentie. Om de gaten en holtes goed te kunnen reinigen zijn kleinere vacuumbellen beter van toepassing.