Thinner verboden: Karel Clean heeft hét alternatief

Thinner werd in het verleden veelvuldig gebruikt in verschillende branches als ontvettend reinigingsmiddel en om verf te verdunnen. Sinds 2000 is het gebruik van thinner verboden in afgesloten werkomgevingen. Voldoende ventilatie is namelijk cruciaal om het creëren van giftige mengsels te voorkomen. Naast het feit dat thinner uitermate giftig is, kan het ook resten op de ondergrond achterlaten. Karel Clean heeft het perfecte en milieu- en mensvriendelijke alternatief voor deze giftige en verontreinigende vloeistof: twee krachtige reinigingsvloeistoffen van Bio-Circle.

Waarom is thinner verboden?

Bijtend, brandbaar en explosief

Thinner is een zeer agressieve verdunner, oorspronkelijk bedoeld als oplosmiddel voor contactlijmen. Thinner lost veel kunststoffen op. Dit betekent ook dat thinner door dunne handschoenen van kunststof heen kan bijten. Verder is thinner is uiterst brandbaar en bevat het de giftige stof tolueen. Daarom wordt er bij thinner altijd een extra waarschuwing voor brandgevaar gegeven, zeker wanneer het voor het ontvetten van houtsoorten in grote hoeveelheden gebruikt wordt. Wat ook een groot gevaar van thinner is, is dat het een explosief gasmengsel vormt als er niet genoeg ventilatie in de ruimte zit. Ondanks dat thinner verboden is binnenshuis, is het nog wel heel makkelijk verkrijgbaar. En dat terwijl men zich vaak niet bewust is van de gevaren van thinner.

Slecht voor de gezondheid

Ten tweede is thinner gevaarlijk voor de gezondheid van gebruikers. Thinner bevat namelijk veel vluchtige organische stoffen. Vluchtige organische stoffen worden ook wel aangeduid met de afkorting VOC. De Engelse term is namelijk Volatile Organic Compounds (VOC). Deze stoffen komen vrij bij de verdamping van organische stoffen. Voorbeelden van deze stoffen zijn benzine, verf, reinigingsmiddelen en schoonmaakmiddelen. Mensen kunnen hier heel ziek van worden, met name als gevolg van het langdurig inademen. Ook is  thinner heel slecht voor de huid. Bij aanraking met de huid komt het direct in de bloedbaan terecht. Wegwerphandschoenen bieden vaak maar enkele minuten bescherming voordat de schadelijke stof doorbreekt. Zoals gezegd bijt thinner door kunststoffen heen en dus zijn speciale handschoenen nodig.Het regelmatig in aanraking komen met thinner vergroot daarnaast het risico op het Organisch Psychosyndroom door Solventen (OPS), ook wel de schildersziekte genoemd. Mogelijke gevolgen van deze ziekte zijn concentratieproblemen, vergeetachtigheid, duizeligheid en uitval van spierfuncties. Thinner is erg agressief en dus slecht voor de gezondheid, indien er niet uiterst zorgvuldig mee wordt gewerkt.

Alternatief voor thinner

Giftig, slecht voor het milieu en slecht voor de gezondheid zijn meestal termen die met schoonmaakmiddelen geassocieerd worden. Steeds meer bedrijven houden zich bewust bezig met milieuvriendelijkheid van de producten die ze gebruiken en produceren. Het verminderen van VOC is erg belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van de gebruikers en voor het milieu. Karel Clean heeft dé oplossing in de vorm van twee alternatieven: Bio-Circle PROLAQ L 500  en Bio-Circle PROLAQ L 100.

Deze krachtige reinigingsvloeistoffen van Karel Clean bevatten allebei aanzienlijk minder Vluchtige Organische Stoffen (VOC). Zoals onderstaande grafiek aantoont, reduceren beide vloeistoffen het VOC-gehalte van 100% tot 20% bij de PROLAQ L500 of zelfs tot 10% bij de PROLAQ L100, in vergelijking met thinner. Op de lange termijn is dit zelfs 2% en 1%, aangezien de PROLAQ-vloeistoffen tot tien keer langer meegaan dan thinner.

VOC Prolaq vs Thinner

De PROLAQ-reinigingsvloeistoffen worden gebruikt voor het reinigen van verfspuitpistolen, pompen, filters en leidingen. Deze organische vloeistoffen zijn geschikt voor het verwijderen van diverse verven, lakken en vernissen. Bij zowel handmatige als automatische toepassingen is het resultaat duidelijk zichtbaar. Het verminderde VOC-gehalte zorgt voor een werkomgeving waar gezondheid voorop staat en waar er rekening gehouden wordt met het milieu. De vloeistof werkt net zo goed als thinner en is veel veiliger. Afzuiging en bescherming van de luchtwegen is niet nodig!

PROLAQ L 500 heeft een constante, hoge reinigende werking. Het product is in tegenstelling tot thinner niet brandbaar en levert dus geen brandgevaar op. Deze reinigingsvloeistof kan tot tien keer worden hergebruikt. Na het reinigen kan de vloeistof makkelijk worden afgevoerd. PROLAQ L 500 is ontworpen voor gebruik in de manuele PROLAQ Compact en de automatische PROLAQ Auto. Indien er gereinigd wordt met een reinigingsbak zoals de PROLAQ Compact of PROLAQ Auto, is de machine met vloeistof binnen 5 maanden terugverdiend (zie onderstaande grafiek). PROLAQ-reinigingsvloeistoffen kunnen ook zonder reinigingsmachine gebruikt worden.

Besparen met Prolaq

Alle eigenschappen op een rijtje

Vaak is men zich niet bewust van het feit dat er mens- en milieuvriendelijke alternatieven zijn voor een agressief product zoals thinner, waarmee ook nog eens geld bespaard kan worden. De combinatie van effectieve reiniging, milieubewuste reinigingsmiddelen en veiligheid voor het personeel is voor vele bedrijven een ideaalbeeld. Met reinigingsvloeistoffen van Karel Clean is dit mogelijk. Hieronder staan de twee producten tegen elkaar afgewogen:

Criteria

Thinner

PROLAQ L 500/L 100
Werking Reinigen van verven, lakken en vernissen Reinigen van verven, lakken en vernissen
Vluchtige Organische Stoffen (VOC) Niet gereduceerd Gereduceerd (20% bij L 500, 10% bij L 100)
Brandbaar Ja Nee
Gevaarlijke stoffen Ja Nee
Herbruikbaar Nee Tot 10 keer
Machine of handmatige reiniging Handmatig Handmatig en machine
Goedkoper Bij korte termijn gebruik Bij lange termijn gebruik