Hoe kan ik de ketting van de kettingzaag reinigen?

Het reinigen van de ketting van een kettingzaag is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je kettingzaag. Dit kan echter een flinke klus zijn. Met name hars verwijderen kan erg lastig zijn. “Het probleem is dat de hars warm wordt op het moment dat de kettingzaag wordt gebruikt. Vervolgens koelt het af en hardt het uit. De hars heeft dan ook nog eens splinters en zaagsel opgenomen,” aldus reinigingsspecialist Harrold Filart. In dit artikel vertelt Harrold wat de uitdagingen zijn bij het reinigen van de ketting van een kettingzaag en hoe u deze kunt overwinnen.

Hars verwijderen bij het reinigen van de kettingzaag

“Op het moment dat de kettingzaag wordt gebruikt voor het zagen van bomen komt de hars in de ketting van de kettingzaag terecht. De hars is op dat moment (door de wrijving) warm en neemt vuil op. Voorbeelden hiervan zijn splinters en zaagsel. Het afkoelen en uitharden van de hars maakt deze vervuilingen lastig te verwijderen. Het probleem is dat de kettingzaag minder goed zal werken door deze vervuilingen. Hars verwijderen is dus een vervelende klus. Het is flink schrobben en vaak worden agressieve reinigingsproducten, zoals wasbenzine en terpentine gebruikt. Het gebruik van deze middelen is bijzonder onprettig en ook nog eens overbodig met de biologische alternatieven die er op de markt zijn.”

Kettingzaag reinigen: de oplossing van Karel Clean

“Het verwijderen van hars kan met de Bio-Circle wastafel in combinatie met de Bio-Circle Liquid L reinigingsvloeistof. Het voordeel van deze reinigingsvloeistof is dat deze voorzien is van een corrosiebescherming: het gereinigde product wordt na de behandeling beschermt tegen corrosie. Ook andere gereedschappen kunnen op deze manier gereinigd worden. Zo kunt u bijvoorbeeld hars verwijderen van snoeischaren en heggenscharen. Het is een reinigingsoplossing die heel geschikt is voor bijvoorbeeld de groenvoorziening, de houtindustrie en hoveniersbedrijven.”

Over Bio-Circle

Bio-Circle biedt een compleet assortiment industriële reinigingsmachines en reinigingsvloeistoffen, bestaande uit diverse biologische reinigingsvloeistoffen. Deze werken op basis van natuurlijke micro-organismen. Bio-Circle is geschikt voor het reinigen van de meest uiteenlopende vervuilingen.

Advies over kettingzaag reinigen

Heeft u behoefte aan een persoonlijk reinigingsadvies? Het optimaliseren van uw industriële reinigingsproces kan in vier eenvoudige stappen. Selecteer het type vervuiling, de reinigingsfrequentie en de gewenste reinigingsmethode en wij sturen u gratis een reinigingsadvies op maat.